Hoe wil jij jezelf ervaren?
6 augustus 2022
sekswerk
Over Sekswerk
15 november 2022
Toon alles

Een opgedroogd huwelijk

..en een ultieme Tantra Tip om alles weer vloeibaar te krijgen!

 

De dingen lopen stroef. De communicatie is vooral kortaf en oppervlakkig en de goedemorgen- en welterusten kusjes zijn niet meer wat het geweest is. Je bent elkaar eigenlijk uit het oog verloren.
De verwoede pogingen tot leuke dates, spannende lingeriesetjes en de gesprekken tijdens relatietherapie lijken niet echt te helpen bij de symptomen van een opgedroogd huwelijk.

Wat is toch de reden dat veel koppels die al jaren bij elkaar zijn een bepaalde gezapigheid gecreëerd hebben dat maakt dat ze steeds verder uit elkaar groeien? Hoe kun je elkaar en de passie weer terugvinden?

Lees meer over hoe Tantra kan helpen om een langdurige en gezonde relatie op te bouwen met daarin een stromend seksleven en voedende intimiteit.

 

De Reden

De oorzaak van stroeve relaties is aan de ene kant een gebrek aan de juiste voorlichting en het juiste voorbeeld. Als kind en jongere is het enorm van belang om voldoende gesprekken en gezonde voorbeelden te hebben met/van ouders, opleiders en andere volwassenen over seksualiteit en omgaan met stress. Dan kun je krachtige relaties opbouwen. Voorbeeld doet volgen. Hoe was jouw voorbeeld?

Aan de andere kant is het gebrek aan een positief zelfbeeld ook één van de meest voornaamste redenen dat relaties niet kunnen opbloeien, je bent zelf niet in bloei. Veel mensen zitten niet lekker in hun vel, kunnen moeilijk omgaan met emoties en denken in tekorten. Dit werkt behoorlijk destructief wanneer je aan het relateren bent. Hoe is jouw zelfbeeld?

 

Onderdrukking in plaats van verbinding

Stel je voor je partner zegt of doet iets wat je tegen de borst stuit. Het maakt je boos of teleurgesteld en, je besluit om het niet te zeggen. Je houdt het voor je en eigenlijk doe je alsof er niets gebeurt is. Je ouders hebben dit altijd zo gedaan, dus jij doet dit ook.

Een volgende keer gebeurt er weer zoiets en weer parkeer je wat het met je doet. Toch zal dit uiteindelijk ergens gaan knagen, de intimiteit zal verminderen en wellicht begin je een wrok te koesteren naar je partner. Je weet eigenlijk niet meer waar de boosheid vandaan komt, maar je bent het wel!

Al dit kost enorm veel energie. Levensenergie die je nu niet meer ergens anders aan kunt besteden zoals bijvoorbeeld aan intimiteit of seks. De focus ligt op onderdrukken in plaats van verbinden.
Vaak is seksualiteit het eerste wat er aan onderdoor gaat in destructieve en stressvolle relaties. In veel gevallen wordt seks oppervlakkig en is de intimiteit niet echt meer vervullend voor beide partijen.

 

 

 

Seksualiteit als ingang

Naar mijn mening kun je oneindig lang praten over alle dingen die je ooit hebt opgekropt en eeuwig zoeken naar nieuwe manieren om te leren omgaan met je emoties. Toch kan het ook zo maar voorkomen dat een bepaalde aanraking of blik al voldoende is om de intimiteit terug te vinden. Geloof me, ik heb het zelf ervaren én zien gebeuren.

Wat gebeurt er dan op zo’n moment dat je geraakt wordt en al je zorgen “opeens” verdwenen zijn?
Seksualiteit en dan vooral in combinatie met bewuste intimiteit, maakt dat je aanwezig kunt zijn in je lichaam én in het hier en nu. Vaak zijn er in het hier en nu helemaal niet zulke grote problemen dat je boosheid of frustraties richting je partner hoeft te ervaren. Je kunt door middel van lichamelijk contact en aandacht deze opgekropte gevoelens gemakkelijker achter je laten en je opnieuw vrijuit verbinden. Zeer zinvol voor je relatie!

 

Hoe word je weer intiem?

Jouw lichaam herinnert zich ten aller tijden hoe het was om verliefd te zijn op je partner. Het staat in je cel geheugen geschreven. Wil je deze gevoelens weer wakker maken? Dan vraagt dit een bereidwilligheid om je te laten raken.
Om niet meer te wachten op die onbewaakte ogenblikken waarop je partner opeens het juiste doet, maar om jezelf open te stellen. Weer tijd en ruimte maken om elkaar op een dieper level te ontmoeten. Opnieuw aandacht aan elkaar besteden, in ontspanning en zonder grootse verwachtingen.

 

Een ultieme Tantra Tip

Wellicht heb je het al opgepikt uit de tekst of niet, maar ontspanning is één van de belangrijkste factoren voor een stromend huwelijk.
Wanneer je al langer bij elkaar bent ken je elkaar waarschijnlijk behoorlijk goed. Je weet vaak precies wanneer je partner spanning heeft en er is niets zo fijn als terugkerende ontspanning na een stressvolle situatie.
Hoe zou het zijn als jij je partner op een hele subtiele wijze kunt ondersteunen? Dat jullie elkaar kunnen helpen om zo ontspannen mogelijk te leven?

Het eerste stress signaal dat je aan de buitenkant op kunt merken is de ademhaling. Wanneer iemand snel en oppervlakkig ademt is er spanning. Vaak maakt het niet uit of dit bewuste of onbewuste spanning, oude of nieuwe spanning is, wat uit maakt is dat het vrij eenvoudig te verhelpen is.

De opdracht die ik veel stellen mee geef is om klein te beginnen. Ik nodig ze uit om wanneer ze samen zijn eens te letten op de ademhaling van de ander. Dit kan tijdens seks, maar ook tijdens het koken of wandelen zijn.
Hoe ziet het eruit/hoe beweegt het? En hoe klinkt het? In eerste instantie gewoon waarnemen en alleen als beide partijen er open voor staan, kun je elkaar erop attenderen wanneer het een stressademhaling is.
Dit kan met woorden: “Schatje, wat adem je snel” of met gebaren, aanraking, oogcontact en door zelf/samen dieper en langzamer te ademen. Stem onderling af wat prettig voor jullie is.

Het is enorm helpend om je bewust te worden van je ademhaling, je zenuwstelsel kan zich zo gaan reguleren waardoor je meer tot ontspanning komt. En meer ontspanning leidt tot een groter libido en meer verbinding.

 

Het bewateren van je relatie

Intimiteit kan als water uit de gootsteen door het afvoerputje opeens verdwijnen en het kan als regen weer langzaamaan je relatie binnen druppelen. Blijf nooit te lang in de droogte en leer om de stroming weer toe te laten.

P.s. Ook als je alleenstaand bent is het belangrijk om de verbinding met jezelf vloeibaar te houden. Dus luister regelmatig naar je eigen ademhaling.

 

×

Hallo!

Klik hieronder op mijn naam om een chat via WhatsApp te beginnen. Mailen kan ook naar nicole@lustliefdelicht.nl.

 

× Stel je vraag