Van drie L’en naar drie E’s
2 juli 2022
Een opgedroogd huwelijk
28 oktober 2022
Toon alles

Hoe wil jij jezelf ervaren?

Werken aan jezelf is inmiddels een algemeen goed. De prestatiedrang viert hoogtij en er mogen eigenlijk geen fouten gemaakt worden. Toch voelen velen zich door deze hoge verwachtingen onzeker en vrijwel niemand durft meer authentiek te zijn.

Ik zie dat veel zelfbewuste mensen bezig zijn met intenties zetten, affirmaties maken en doelen bedenken om zo meer invloed te hebben op henzelf en het leven. Toch werken veel van deze bedenksels averechts en demotiverend. Hoe kan dit? Je bent toch zelfbewust?

Naar mijn mening gaan we de mist in wanneer we dezelfde formulering toepassen bij wensen rondom rationele en praktische zaken als bij persoonlijke en gevoelskwesties.

 

In dit artikel lees je meer over een complementaire wijze van intentie zetten. Eén die je op een dieper niveau kan helpen ondersteunen om jezelf te ervaren zoals jij dat wilt!

Waar denk jij aan bij het woord intentie? Krijg jij dan ook altijd bepaalde verwachtingen? Als je met intentie iets doet dan hoop je het beoogde resultaat te behalen. Andere woorden voor intentie zijn: doelgericht handelen, bedoeling, streven, aspiratie, plan en trachten. Je hebt een bepaalde focus op iets dat je wilt bereiken.

 

 

Ik wil een manier introduceren waarin je onderscheid leert maken tussen twee vormen van een intentie zetten.
Namelijk, het formuleren van een effectieve intentie en het formuleren van een affectieve intentie.

 

Hoe effectiever hoe beter.

Een effectieve intentie is vooral gericht op het behalen van een bepaald doel.
Een meetpunt in de tijd waarop je kunt zeggen of het behaald is, of niet.
De essentie van een effectieve intentie gaat over WAT er bereikt moet worden.
Dit heeft te maken met het lineaire denken, zo is het nu en zo wil ik het in de toekomst.
Het heeft betrekking op beter worden in iets vanuit een duaal oogpunt.

Voor de duidelijkheid, er is helemaal niets met het zetten van een effectieve intentie. Maar het is handig om het dan wel vooral praktisch te houden.
Bijvoorbeeld: “Vandaag breng ik het glas naar de glasbak” of “Ik ga deze week de tuin doen”.

Wanneer je gaat zeggen “Over een maand wil ik mij zelfverzekerder voelen”, sla je de plank mis. Want hoe is dit meetbaar?

Wanneer je het rationele en het relationele gaat onderscheiden, zullen ze elkaar bekrachtigen. Daarom, voor gevoelskwesties en persoonlijke groei, zet een affectieve intentie.

 

Hoe affectiever hoe intenser.

Een affectieve intentie is vooral gericht op verlangens rondom het beeld van jezelf.
Het gaat over wat jouw verhouding is ten opzichte van datgene wat jij zou willen.
De essentie van een affectieve intentie gaat over HOE jij iets wilt ervaren.
Dit heeft te maken met jouw sensitiviteit en met wat je aan wilt trekken in dit moment.
Hiermee zal je gewaarzijn gaan ontwikkelen over jouw ervaring in het hier en nu.

De formulering voor een affectieve intentie is:  Ik ervaar mezelf als … (vul de kwaliteit in die je wilt bekrachtigen).

Om het nog duidelijker te maken heb ik het uitgebeeld als een driehoeksverhouding. Jij staat centraal in het stellen van een affectieve intentie. Vanuit daar kun je gaan observeren hoe de verhoudingen zijn tussen ‘jezelf’, de intentie en de ervaring. Hoe werken ze samen en wat voor effect hebben ze op elkaar? Zo leer je jezelf op een effectieve manier te bekrachtigen.

Ik ervaar mezelf als verantwoordelijk

Dit is mijn intentie voor het jaar 2022. De reden dat ik hiervoor gekozen heb is omdat ik de neiging kan hebben om lastige situaties en gevoelens te vermijden. Het is een oud patroon uit mijn jeugd en het heeft mij zeker geholpen om te kunnen blijven functioneren toen het moeilijk was.

Alleen nu maak ik als volwassene de keuze om gezondere beslissingen te maken. Vermijden is namelijk behoorlijk destructief. Door mezelf als verantwoordelijk te ervaren kan ik gemakkelijker mijn neigingen doorzien en doorvoelen. En hierdoor blijken de lastigheden veel minder moeilijk dan gedacht!

Een voorbeeld van een ‘neiging’ is dat ik teveel chocolade en koekjes kan gaan eten als ik overprikkeld ben. Het effectieve doel wat ik hierbij formuleer is dat ik dagelijks ervoor kies om gezond te ontbijten. Een goed begin is het halve werk zeggen ze.

Voor mij betekent ver-antwoording nemen ook om vanuit een volwassen staat van zijn antwoord te geven op wat het leven van mij vraagt. Ik zit dan niet meer vast in vechten, vluchten, bevriezen of pleasen, maar ik reageer assertief en zelfbewust op situaties en gebeurtenissen.

De verhouding tussen mijzelf en mijn intentie wordt door mijn zelfbewustzijn in iedere ervaring bekrachtigd.

 

Wat kun je hiermee?

Zelf zet ik elk jaar én elke maand én elke week én voor elke sessie een intentie. Meestal vloeien ze in elkaar over.

Ik gebruik hier verschillende rituelen voor en één daarvan is een online samenkomen met gelijkgestemde vrouwen. Dit is onze wekelijkse Intentie Call op maandag ochtend om 08:30 uur, waarin we intern onderzoek plegen en elkaar bekrachtigen in onze verlangens. Ben je nieuwsgierig? Dan kun je mij altijd mailen, je bent vrij om aan te sluiten.

Daarnaast ga ik vanaf september maandelijkse Deep Dive online meetings organiseren voor zowel mannen als vrouwen die gericht zijn op Tantra. We zetten dan een intentie voor de hele maand en duiken dieper in dit bijzondere proceswerk. Je komt erachter wat jouw belemmeringen en bekrachtigingen zijn om zo nog meer te gaan staan voor wat je wilt!
Houd de agenda in de gaten voor meer informatie.

Waar zou jij de komende periode aandacht aan willen besteden? 

 

×

Hallo!

Klik hieronder op mijn naam om een chat via WhatsApp te beginnen. Mailen kan ook naar nicole@lustliefdelicht.nl.

 

× Stel je vraag