Werken aan jezelf is inmiddels een algemeen goed. De prestatiedrang viert hoogtij en er mogen eigenlijk geen fouten gemaakt worden. Toch voelen velen zich door deze hoge verwachtingen onzeker en vrijwel niemand durft meer authentiek te zijn.
Ik zie dat veel zelfbewuste mensen bezig zijn met intenties zetten, affirmaties maken en doelen bedenken om zo meer invloed te hebben op henzelf en het leven. Toch werken veel van deze bedenksels averechts en demotiverend. Hoe kan dit? Je bent toch zelfbewust?
Naar mijn mening gaan we de mist in wanneer we dezelfde formulering toepassen bij wensen rondom rationele en praktische zaken als bij persoonlijke en gevoelskwesties.
In dit artikel lees je meer over een complementaire wijze van intentie zetten. Eén die je op een dieper niveau kan helpen ondersteunen om jezelf te ervaren zoals jij dat wilt!
Waar denk jij aan bij het woord intentie? Krijg jij dan ook altijd bepaalde verwachtingen? Als je met intentie iets doet dan hoop je het beoogde resultaat te behalen. Andere woorden voor intentie zijn: doelgericht handelen, bedoeling, streven, aspiratie, plan en trachten. Je hebt een bepaalde focus op iets dat je wilt bereiken.
Ik wil een manier introduceren waarin je onderscheid leert maken tussen twee vormen van een intentie zetten.
Namelijk, het formuleren van een effectieve intentie en het formuleren van een affectieve intentie.
Een effectieve intentie is vooral gericht op het behalen van een bepaald doel.
Een meetpunt in de tijd waarop je kunt zeggen of het behaald is, of niet.
De essentie van een effectieve intentie gaat over WAT er bereikt moet worden.
Dit heeft te maken met het lineaire denken, zo is het nu en zo wil ik het in de toekomst.
Het heeft betrekking op beter worden in iets vanuit een duaal oogpunt.
Voor de duidelijkheid, er is helemaal niets met het zetten van een effectieve intentie. Maar het is handig om het dan wel vooral praktisch te houden.
Bijvoorbeeld: “Vandaag breng ik het glas naar de glasbak” of “Ik ga deze week de tuin doen”.
Wanneer je gaat zeggen “Over een maand wil ik mij zelfverzekerder voelen”, sla je de plank mis. Want hoe is dit meetbaar?
Wanneer je het rationele en het relationele gaat onderscheiden, zullen ze elkaar bekrachtigen. Daarom, voor gevoelskwesties en persoonlijke groei, zet een affectieve intentie.
Een affectieve intentie is vooral gericht op verlangens rondom het beeld van jezelf.
Het gaat over wat jouw verhouding is ten opzichte van datgene wat jij zou willen.
De essentie van een affectieve intentie gaat over HOE jij iets wilt ervaren.
Dit heeft te maken met jouw sensitiviteit en met wat je aan wilt trekken in dit moment.
Hiermee zal je gewaarzijn gaan ontwikkelen over jouw ervaring in het hier en nu.
De formulering voor een affectieve intentie kan zijn: “Ik ervaar mezelf..” of “Ik wil mezelf ervaren..” als liefdevol, vol zelfvertrouwen, als betrouwbaar, etc.
Om het nog duidelijker te maken heb ik het uitgebeeld als een driehoeksverhouding. Jij (jouw essentie) staat centraal in het stellen van een affectieve intentie. Vanuit daar kun je gaan observeren hoe de verhoudingen zijn tussen jezelf, de intentie en de ervaring. Hoe werken ze samen en wat voor effect hebben ze op elkaar? Zo leer je jezelf op een effectieve manier te bekrachtigen.
Ik nodig je uit om te onderzoeken wat deze vorm van intentie zetten voor jou kan betekenen.
Heb je vragen of wil je hierover sparren? Zoek dan vooral contact, ik sta open om te videobellen.