Er is zo veel verwarring rondom seks dat iedereen zich wel eens afvraagt of datgene dat ze doen of over fantaseren wel helemaal gezond of zuiver is.
Ook hebben veel mensen diverse lichamelijke en/of psychische klachten die belemmerend zijn in de beleving van intimiteit, denk onder andere aan vaginisme of erectionisme maar ook chronische pijn heeft impact op intieme momenten.
Soms lijken deze problemen uitzichtloos en bepalen ze compleet jouw eigenwaarde én gezondheid in de slaapkamer. Laat dit artikel je nieuwe inzichten geven en kom weer open te staan voor gezonde seksualiteit.
Om te beginnen heb ik de belangrijkste oorzaken van ongezonde seksualiteit voor je op een rijtje gezet.
Iedereen die zelf of iemand kent die negatieve en grensoverschrijdende seksuele ervaringen heeft meegemaakt weet hoe dit de beleving van seks verandert. Al jouw autonomie wordt op zo’n moment van je af genomen.
Het is een intensief en tweeledig proces om dit weer terug toe te eigenen. Je hebt om te beginnen innerlijk werk te doen in de vorm van heling. Ten tweede dien je binnen je relatie samen zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met seksualiteit. Er kunnen veel triggers omhoog komen en er is ruimte voor nodig om hier doorheen te gaan en niet te bevriezen. Tantra kan een mooie manier zijn om op elk level warmte en transformatie toe te laten.
Wil je weten hoe je dit zelf kunt doen? Of heb je als partner handvaten nodig? Zoek contact. Je kunt hier meer lezen over mijn kijkwijze op deze traumatische ervaringen.
Je zou het niet direct zeggen, maar dit is zeer bepalend voor jouw seksleven en we kennen het allemaal.
Onenigheid, een ruzie of breuk binnen een relatie met je geliefde of in het verleden met je ouders heeft enorme impact. Het is altijd pijnlijk om de verbinding met een geliefde (tijdelijk) kwijt te raken.
Zodra je dit soort pijnstukken gaat vermijden of onderdrukken gaat je hart dicht en krijg je een cynische blik op liefde.
Wellicht is vroeger je vertrouwen beschadigd of ben je teleurgesteld in verwachtingen, je zal dit moeten erkennen wanneer je gezonde seksualiteit wilt beleven.
Het is de kunst om alle ervaringen op de juiste plaats te zetten en zo zorgvuldig mogelijk je relatie te herstellen. Of vanuit dankbaarheid de relatie te beëindigen.
Wanneer je bijvoorbeeld oud hartzeer mee zou nemen in je bestaande of een nieuwe relatie heb je al een stempel gedrukt op jullie intimiteit.
Wat is de meest voorkomende oorzaak van dingen kwijt raken?
Juist, je gaat te snel! In je hoofd ben je met 10 dingen tegelijk bezig en opeens weet je niet meer waar je sleutels liggen.
Wanneer je aanwezig kunt zijn in het moment en dus in je lichaam, is het zeer onwaarschijnlijk dat je dingen verliest of vergeet. Het tempo van je lijf ligt namelijk veel lager dan die van je gedachtegangen.
Deze vorm van bewustzijn is ontzettend belangrijk tijdens intimiteit, je wilt gewoon niet vergeten waar je mee bezig bent. Want voor je het weet heb je geen zin meer of ben je klaar gekomen en is het voorbij.
Advies: zodra je tijdens seks merkt dat je gaat fantaseren of piekeren en daardoor het tempo gaat versnellen of jullie ritme kwijt raakt, vertraag dan! Op deze manier kun je bewust en vanuit je lichaam in verbinding vrijen.
We hebben allemaal wel van die “mini-verslavingen”, even afleiding zoeken en tot een bepaalde “rust” komen. Wanneer deze gedragingen groter worden en bepalend gaan zijn voor je relatie en intimiteit, moet je uitkijken.
Want als je (alleen maar) seks hebt om te consumeren door even te ontladen dan kantelt het al snel naar de ongezonde kant. Dan ben je elkaar aan het gebruiken in plaats van beminnen, iets wat vooral op de langere termijn zeer schadelijk kan zijn voor jullie verbinding.
Ook het kijken van porno bepaalt veel voor de mate waarin je consumerend gedrag vertoont én tolereert binnen je seksleven.
Behoeftebevrediging is een belangrijk onderdeel van seksualiteit, maar vormt niet de basis voor een gezonde intimiteitsbeleving. Je wilt seks blijven zien als een daad van stromende liefde, een verering van jezelf en je partner. Dat is werkelijk voedend.
Wellicht herken je veel van deze bronnen en heb je wat werk te doen om niet telkens opnieuw in jouw valkuilen te stappen. Toch geloof ik erin dat iedereen seksueel gezonder is dan hij/zij denkt!
Soms heb je gewoon nog niet de ervaring gehad om jezelf en de ander te laten zien/ervaren hoe gezond jouw intimiteitsbeleving eigenlijk al is.
Voor een groot gedeelte heeft seksuele gezondheid te maken met vrijheid. Ben je vrij om goede keuzes te maken voor jezelf én je relatie?
Goed wil niet altijd zeggen dat de dingen die je op de korte termijn wilt voor de langere termijn ook gezond voor je zijn.
Hier stil bij staan en bewustzijn op krijgen is belangrijk wanneer je jouw beleving van intimiteit optimaal wilt houden.
Wil jij je verder verdiepen in de gezondheid van jouw seksualiteit?
Ik heb een enquête gemaakt met allemaal vraagstukken die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in waar jouw blokkades liggen.
Klik hier om naar de Analyse Seksuele Gezondheid te gaan.
Gebruik de vragen ter verdieping en als je meer wilt weten kun je altijd contact zoeken.
Je kunt de antwoorden anoniem invullen, ik zal ze alleen gebruiken om mijn werkwijze te verbeteren.